Závody vlčat a světlušek

2.6.2012 se v Dobrouči uskutečnilo krajské kolo Závodu vlčat a světlušek. Účastníci se vydali na dobrodružnou cestu za nejmilejším místním strašidýlkem Stromouchem, který je provázel celým závodem.

Stromouch závodníky vyzval na cestu, při které mohli ukázat, že skauti se v přírodě dokáží pohybovat, a přitom jí neublíží, ba naopak o ni dokáží pečovat. Když se jim podařilo projít všemi úkoly, které si pro ně Stromouch připravil, čekalo je překvapení – skutečný živý Stromouch. Zvládly to všechny družiny, i když některé úkoly byly docela obtížné. Tak třeba hned na  prvním stanovišti „manuální zručnost“ museli soutěžící předvést, že umějí nejen navléknout a zavázat tkaničku, ale také zatlouct hřebík, narovnat sirky do krabičky, obléci si košili a zapnout si knoflíky, navléci nit do jehly, ale také postavit věž z kostech v nepříznivých podmínkách. A to všechno v minutovém intervalu. Zdá se vám to jednoduché? Můžete si to zkusit doma a uvidíte, že nic není, jak se zdá. Stejně tak jednoduše vypadající překážková dráha, kterou si Stromouch připravil, aby vyzkoušel fyzičku účastníků, nebyla procházkou růžovým sadem. Nejdůležitější pro Stromoucha ale bylo, aby se vlčata a světlušky uměli chovat v přírodě, dokázali přírodu poznávat, neztratili se v ní a věděli, co dělat v neobvyklých situacích. Většina startovních hlídek v těchto disciplínách obstála a Stromouch byl rád, že se mezi dětmi najdou ještě tací, kterých se nemusí bát a se kterými může být kamarád.

Stromouch věděl, že absolvováním trati zvítězili všichni a také je náležitě odměnil. Každý dostal medaili s jeho podobiznou, aby na něj nezapomněl a hlavně aby si vždy při pohledu na ni připomněl, že příroda se má chránit.

Protože ale vítěz závodu vlčat a světlušek může být v každé kategorii pouze jeden, došlo na vyhlášení pořadí, ve kterém se odrazilo to, jak si jednotlivé družiny v závodě vedly. V kategorii světlušek si s úkoly nejlépe poradila hlídka č. 4 – Píďalky z Luže, v kategorii vlčat vše nejlépe zvládla domácí hlídka č. 7 – Panteři z Dolní Dobrouče. A protože krajským kolem Závod vlčat a světlušek nekončí, postupují tyto dvě vítězné hlídky do celostátního kola, které se koná na konci září v Litvínově. Zde budou mít příležitost porovnat své schopnosti a dovednosti s nejlepšími hlídkami z celé České republiky.

Pokud jste zvědaví, jak vlastně Stromouch vypadá, a chcete vidět fotky ze závodu, klikněte sem.