5. skautský ples

I letos v obvyklý čas, na začátu společenské sezóny, jsme pro skauty i veřejnost pořádali ples, tentokrát již pátý v novodobé historii dobroučských skautských bálů.

V sobotu 19. listopadu večer se Lidovým domem rozezněly libé tóny kapely Vepřo, knedlo, zelo a odvážný moderátorský pár prohlásil ples za zahájený. A tak se pilo, tancovalo, tancovalo a pilo. Nechyběla tombola – letos obzvláště bohatá, snad každý vyhrál nějaký ten uzený salám, lahvinku nebo alespoň štěstíčko – pytlíček útěchy s drobnými výrobky našich skautek.

Jak už bývá tradicí, dobroučský skautský ples má i další rozměr – utržené peníze putují na dobrou věc. V minulých letech jsme přispívali na projekty Voda pro Haiti, Postavme školu v Africe a Lékaři bez hranic, tentokrát mohli sami účastníci rozhodnout, kam peníze poputují. Vhozením své vstupenky do jednoho z připravených boxů mohli hlasovat pro nadaci Leontýnka (pomoc dětem a mladým lidem se zrakovým postižením), pro projekt Lékaři bez hranic (výhradně zdravotnická péče potřebným ve světě) nebo pro nově otevřené dobroučské D-centrum (s hlavím cílem umožnit setkávání se v širokém slova smyslu). Tento souboj těsně vyhrálo „Déčko“, zisk z plesu bude tedy věnován na dovybavení centra skříněmi, botníky a dalšími potřebnými věcmi. O konkrétním využití se zájemci budou moci dozvědět na webových stránkách D-centra.

Oproti loňské rekordní účasti se počet plesajících trochu snížil, přesto se bál velmi povedl. Důkazem může být stále plný taneční parket a slova milé paní účastnice, která do mikrofonu děkovala organizátorům a označila skautské plesy za nejlepší v Dobrouči.