Chumelení

Tři neohrožené týmy se vydaly na nebezpečnou cestu do amazonských pralesů, aby zachránily svět. Jak? Přece tím, že se pokusily získat pozoruhodnou rostlinu Aqus Lautus, která dovede vyčistit vodu! Zhruba tak nějak by se dalo popsat odpolední Chumelení pro děti, které se neslo v duchu obří deskové hry.

Kdo, přišel, neprohloupil. Nejprve byli hráči rozděleni do barevných týmů a seznámili se s pravidly. Tak zjistili, že papírky a křížky z barevné izolepy představují políčka na hracím plánku, který má dvě části: hlavní a vedlejší. Na hlavní části bylo cílem dojít přes všemožné překážky až k cíli, kde čekala bájná rostlina, na vedlejší části se měli probojovat přes několik cest k různým „klíčům“, tedy všelijakým pomůckám potřebným na hlavní trati. Většinou mohli hráči získat praktické věci: lano ke zbudování mostu, nářadí k odstranění závalu, posvátnou sošku pro uklidnění rozzuřených domorodců, mízu stromu k ucpání díry v lodi, klíč k otevření kamenné brány nebo vzácného brouka a bylinu pro jiné domorodce. Na těchto cestách mohli cestovat mimo jiné lodí nebo vzducholodí.

A jaké úkoly byly na trase k vidění? Třeba stavba lávky v podobě skládání rozstříhaného obrázku, stavba „čehosi“ z lega přesně podle vzoru (nesměla chybět ani přebývat žádná kostička), vymotání provázku, propiskový závod, střelba injekční stříkačkou na cíl, šifrování, lovení brouka ze tří chuťovek (škrob, pudink, mouka s vodou) nebo vybírání správné květiny z rozkvetlé louky. Vedle toho se na trati figurky potýkaly i s všemožnými ztrátovými a bonusovými políčky jako třeba stopkami nebo zkratkami.

Nakonec se dvěma družstvům skutečně podařilo rostlinu získat, čímž natolik ohromili jistého prezidenta, že sedl na letadlo a přiletěl do ČR, kde nasedl do limuzíny, aby přijel přímo do Dobrouče a osobně hrdinům poděkoval. Naštěstí s sebou přivezl i slečnu překladatelku, takže jeho proslovu rozuměli i ti méně zběhlí v angličtině. Za odměnu pak všichni dostali banánový dezert a vítězové navrch bonboniéru.

A večer? Ten se nesl v tradičním duchu – sešli se oldskauti i rodiče, popovídali si, podívali se na fotky z akcí uplynulého roku a dobře se najedli večeře od Pepši a Klárky.

Fotky z této vydařené akce najdete tady.

Pokud se chcete seznámit s pravidly hry, najdete je zde.