Velká čínská drakiáda

A byla drakiáda. Byla velká… A taky tak trochu čínská… Proč? Protože v sobotu 10. října jsme se za nepříliš příznivého počasí sešli na kopci u vysílače, abychom se zúčastnili sinologické konference. Vědu o Číně jsme si zvolili zcela záměrně, jelikož právě v této zemi draky uctívají jako nositele dobra (na rozdíl od drakům nepřátelské Evropy) a jako symbol větru a deště. Ten déšť se dnes drakům docela podařil, s větrem už to bylo o kapku horší ;-) .

Navzdory zimě a podzimnímu pošmournu jsme se na místě shromáždili na půl desátou. Každý příchozí tým musel nejprve zaplatit vstupné, tzn. odevzdat roličku toaletního papíru, jež najde uplatnění v klubovně a blízkém okolí :-) . Pak jsme si zahráli naši oblíbenou drakiádovou klasiku „Dobrý deň“ a následoval slavností nástup, kde byli představeny hlavní osobnosti sinologické konfernce. Patřili mezi ně pěstitel rýže (který si jen odskočil z pole, aby viděl české děti, potom opět spěchal za prací), dělník z továrny na výrobu draků (odborník  pro drakiádu jako stvořený), člen čínské státní bezpečnosti (který dohlížel na pořádek a bezpečnost při konferenci), čínská žena v domácnosti (která byla představitelkou čínského folklóru) a investigativní novinářka (která se starala o veškeré dění a vše sledovala svým ostřížím zrakem, aby mohla v případě potřeby zasáhnout slovem i činem).

Po tomto seznámení následoval krátký rozlet, během něhož si mohli soutěžící vyzkoušet schopnosti svých svěřenců a také terén, v němž bude soutěž probíhat. Kupodivu se při rozletu letos zranilo jen velmi malé (takřka zanedbatelné) procento draků, a tak jsme mohli bez větších kompikací přistoupit k další disciplíně – promenádě s draky a představování draků a jejich životopisů. Sešla se nám pěkná řádka exemplářů, s nimiž jsme se seznámili v následujícím pořadí: Kytička (drak Fiony, Štěpánky a Ivanky), Dračí oko (drak Davida a Adámka), Anetka – Voděnka (drak Marušky a Terezky), Čin Či (drak Pady, Ádi a Klárky), Drak (drak Dee a Majči), Honza (drak Růvi a Týnky), Biforka (drak Kapútose a Caki), Elkules (drak Lukyho a Davida), Šavlovitá šelma 007 (drak Vojty a Suma), Ohnivý hrot (drak Páji a Vojtíka), Duběna Černoušková (drak Ježečka, Oxi, Terezky a Lucinky), Dračí křídlo ála kancelářské potřeby (drak Mentolky a Pecky), Bílohlaváček (drak Rychlíka, Hynka a Honzy) a Sovička (drak Anežky a Barči).

Jak si jistě snadno vyvodíte, z takového množství draků lze jen stěží vybrat několik nejlepších. Všichni draci byli úžasní, i když ne všem se dobře létalo. :-) To se ukázalo vzápětí, když přišla na řadu královská disciplína a zlatý hřeb celého dopoledne v jednom – let. Při něm porotci – členové sinologické konference – bedlivě sledovali a hodnotili především délku letu, výšku letu a akrobatické kreace draků. Hned nato jsme se vrhli na úkol poslední – závěrečné měření ocásků. Poté se ctěná odborná porota odebrala do ústraní, aby zpracovala výsledky. To zabralo hodnou chvíli (asi se opravdu nemohli shodnout :-) ), a tak se zatím účastníci bavili různými hříčkami, aby na větrné hůrce neumrzli. :-)

A jak to celé dopadlo? Diplom a cenu si odnesli:

Dračí křídlo ála kancelářské potřeby za nejvychytanější sladěnost týmu (od hlavy až k patě :-) );

Šavlovitá šelma 007 za nejoriginálnější jméno;

Drak za nejlépe zpracovanýživotopis;

Anetka – Voděnka za nejúchvatnější vzled;

Duběna Černoušková za nejdelší ocásek;

Čin Či za nejhezčí ocásek (myšličky byly z látky!);

Kytička a Honza za nejvydařenější akrobacii;

Dračí oko za nevyšší let;

a Ohnivý hrot za nejdelší let.

Po předání diplomů a cen se milí porotci s účastníky konference již jen rozloučili, poděkovali jim za účast, pozvali je na další ročník a popřáli jim šťastnou cestu domů na oběd.

Tak ahoj zase za rok!

Fotky jsou k nahlédnutí zde:  http://maskalicky.rajce.idnes.cz/Drakiada_2009/#album