Společně proti leukémii

Tento rok se už pošestnácté roveři a roverky po celé republice rozhodli přispět k dobré věci a zapojili se do sbírky Společně proti leukémii, již pořádá Nadace pro transplantaci kostní dřeně ve spolupráci s Junákem – svazem skautů a skautek ČR. Podstata benzínkové sbírky stojí na heslech vyjadřujících podstatu roveringu: ZÁŽITKY – POMOC – SLUŽBA – VÝZVA.

Roveři a roverky během akce na vybraných benzínkách myjí přijíždějícím autům skla a zároveň informují řidiče a spolucestující o činnosti nadace, o leukémii a dalších poruchách krvetvorby a o tom, jak lze pomoci potřebným. Kdo chce, ten pak může přispět do zapečetěné kasičky libovolnou sumu peněz.

Se skauty z Dobrouče jsme se zúčastnili sbírky na benzínových stanicích Benzina v Ústí nad Orlicí a Agro v Dolní Dobrouči. Na těchto místech jsme sice strávili skoro celý pátek a sobotu, ale naše práce stála za to: podařilo se nám totiž vybrat a poslat na konto nadace celkem 13 860 Kč (v Dolní Dobrouči 5 508 Kč, v Ústí nad Orlicí 8 352 Kč). Můžeme se tak pochlubit prvenstvím v Pardubickém kraji, co se přispěné částky týče. Nejen peníze však pomáhají. Myslíme si, že i informování veřejnosti o registru dárců a o existenci nadace mělo svůj smysl.

Ráda bych tímto článkem poděkovala všem našim roverům a roverkám z Dolní Dobrouče, provozovatelům a majitelům benzínek Benzina, s.r.o. v Ústí nad Orlicí a Agro Žamberk, a.s. v Dolní Dobrouči, dále všem, kteří se nechali zastavit a dobrovolníky neodbývali hrubými slovy, a nejvíce všem, kteří třeba i jen malou částkou přispěli do našich kasiček, a tak pomohli dobré věci.

Několik slov o Nadaci pro transplantaci kostní dřeně:

Nadaci založily rodiny nemocných pacientů, jejich lékaři a MUDr. Vladimír Koza v roce 1992. Hlavním úkolem této organizace je poskytovat finanční zázemí Českému národnímu registru dárců kostní dřeně. Díky desítkám dobrovolníků, vyléčených pacientů a dalších ochotných lidí funguje organizace s minimálními náklady a pouze třemi placenými zaměstnanci. Veškeré peníze ze sbírek a darů jdou na rozvoj léčby nemocí krvetvorby a rozšiřování registru.

Více informací o Nadaci pro transplantace kostní dřeně na www.kostnidren.cz.

Na úplný závěr přidáváme přehled letošní sbírky v číslech:

• V roce 2013 proběhla benzínková sbírka ve dnech 14.-16.6.

• Sbírka probíhala na 46 benzínkách.

• V celé ČR se při ní vybralo 238 140 Kč.

• Zapojilo se 21 společností.

• Okna mylo přes 600 dobrovolníků.

Další informace o projektu Společně proti leukémii na http://www.skaut.cz/protileukemii

Několik obrázků z naší benzínkové akce najdete tady.

(Tweety)