Výprava oldskautů do Litic

Dne 26.5.2012 se uskutečnila další výprava oldskautů, tentokrát z Dobroučského nádraží do Litic. Trasou nás prováděl Pepša, takže jsem se po neblahých, dávných zkušenostech z téměř smrtonosné výpravy do M.P. (= Mokré Peklo, výprava skautů do Tater) trochu obával. Tentokrát se však výlet vydařil na jedničku. Trasa měla rozumnou délku a Pepša teď dokonce odhadoval, že měla více kilometrů, než se ve skutečnosti ušlo (možná za to mohly jeho oblíbené zkratky).

Sluníčko cestou příjemně připalovalo a střídalo se s osvěžujícím vánkem. Cesta nás zavedla přes Šušek na Žampach, kde se konaly Zámecké slavnosti v Domovu pod hradem, dále pak přes Hejnici a Českou Rybnou.  Těsně před cílem jsme se rozdělili na dvě party: jedna šla klasickou cestou a druhá Pepšovou pešinkou přes lesík, stráně, krpály a skály, ale také přes parádní vyhlídky například na místní vodní elektrárnu.

Vcíli na litickém hradě jsme se poskládali na skupinovou fotku a pak omrkli i místní hrad. Další kroky nás zavedly do litické hospůdky pod hradem, kde se celý výlet zhodnotil. Zde nás již vyčkával Racek a pár dalších skautů, kteří dorazili na místo vlakem. Cena jídel mi zde k srdci nijak nepřirostla, přece jen za smažený sýr s hranolky a tatarkou dát bezmála 120 Kč mi přijde vcelku přehnané, nicméně obsluha byla příjemná a přimhouřila oči i nad zvýšenou hlučností, která se od našich stolů začala rozléhat. Po dlabanci nás čekalo hudební zpestření. Za hospodské piáno usedla paní Maříková, kytaru rozbrnkal Láďa Hovad a na mandolínu se přidal Pepša. My ostatní jsme pomáhali zpěvem, a výlet měl tedy příjemné zakončení. Ve správný čas jsme se vydali směr vlakové nádraží a pak již vlakem do Dolní Dobrouče. Jak jsem již psal, výlet se zdařil na 1.

Fotografie si můžete prohlédnout po kliknutí sem.