Oslava 100 let skautingu

V sobotu 28. dubna se sešlo celé dobroučské středisko (1., 3. i 6. oddíl) na zahradě D-centra, aby spolu oslavili výročí 100 let skautování.

Hned na začátku rozdělili vedoucí účastníky do 3 skupin, navíc nás svou účastí poctilo i jedno družstvo oldskautů. A protože jsme slavili 100 let, vrátili jsme se ten den tak trochu do historie a procházeli místa bývalých kluboven. U každé, ať už stojící, či nestojící, byl připraven úkol, který nějak souvisel s (dobroučským) skautingem. Jedním z úkolů bylo například skládání rozstříhaných fotek vedoucích, jinde se měl skládat seznam uplynulých významných akcí, jinde jsme se svázali provázky a uprostřed nás jsme přenášeli krabičku na znamení toho, že skauti dokáží držet spolu. Celý den nás také pronásledovali „záškodníci“, kteří nám ubírali body tím, že si zapsali číslo, jež jsme měli nalepené na zádech.

Program byl rozdělen do dvou bloků – klubovny od kostela směrem dolů byly „otevřeny“ do třetí hodiny odpolední a klubovny od kostela nahoru od dvou do pěti hodin odpoledne. Přes oběd jsme se však všichni sešli u klubovny, kde jsme si opekli buřty a sdíleli dojmy. U klubovny jsme sešli také kolem 4. hodiny, když už jsme měli absolvovaná všechna stanoviště. Tady jsme si zahráli hru s názvem Edison, či Maršál a špión. Proběhlo i vyhlášení vítězů. Absolutními vítězi se stali oldskauti, ale skóre bylo velice vyrovnané.

Odpoledne se sešli ostatní oldskauti, tedy ti, kteří nepřišli ráno na hru. Společně projeli celou Dobrouč a navštívili místa téměř všech bývalých kluboven. U každé si řekli nějaké zajímavosti nebo svoje zážitky. Projížďku ukončili návštěvou hospody U Vacků. Někteří se potom připojili ke slavnostnímu ohni u stávající klubovny.


Na závěr večera se sešli stávající i bývalí členové našeho střediska u slavnostního ohně. Zhodnotili jsme zde dnešní akci a vlastně i téměř celé uplynulé století skautingu a tím se dozvěděli i něco z naší střediskové historie. Dostali jsme pamětní placky a na úplný konec jsme pravou nohou vskočili do dalšího století.

Fotky si můžete prohlédnout tady.