Svojsíkův závod

V sobotu 7. května se konala veledůležitá událost pro všechny skauty z letohradského okresu. V Lanškrouně totiž proběhlo základní kolo Svojsíkova závodu.

Z našeho střediska se zúčastnily dvě hlídky: chlapecká a dívčí. Všichni jsme se sjeli u chaty v těsné blízkosti Lanškrouna. Po prozkoumání blízkého okolí chaty začal nástup, kde nám hlavní vedoucí Autíčko popsal průběh závodu. Ten vypadal zhruba takto: v 9:50 se dívčí hlídky přesunou na start, ve 13:25 se pro ně uzavřou stanoviště a mají ještě 20 minut na přesun do cíle. U chlapců to vypadalo obdobně s tím rozdílem, že startovali ve 13:05 a uzavření stanovišť bylo v 16:40.

Samotným závodem se prolínala legenda cesty kolem světa. Průvodky měly podobu letenek, stavby a místa byly označeny leteckými výrazy. Stanoviště pak představovala země přistání. To jsme se dozvěděli na startu, kousek vzdáleném od základny. Tam jsme také dostali mapu se zakreslenými zeměmi. Navštívili jsme Austrálii, kde jsme se pokusili v kimovce rozeznat rostliny a zvířata, v Indii jsme poznávali dopravní situace, opravovali a vybavovali kolo. Dále jsme navštívili Ugandu – pracovali jsme s mapou, odhadovali vzdálenosti a hledali na mapě značky, Nepál, tady jsme stavěli žebřík a s jeho pomocí jsme zvonili na zvonek,  Brazílii, kde jsme postavili stan, připravili ho k použití a opět složili. V Chile jsme rozdělali oheň, na Novém Zélandu jsme se snažili určit dobu rozkladu a vytřídit odpad. Taky jsme ošetřovali zraněné Tibeťany (odřená ruka, omdlení, pořezaný prst, volání záchranky) a v Peru jsme překonávali překážkovou dráhu. Závod doplňovaly tzv. „brány“ (to znamená, že každý člen dělá jednu disciplínu sám, tedy ne jako na trati, kdy hlídka spolupracuje). Na výběr byly tři – brána moudrosti, brána přesnosti a brána zručnosti.

Po více, či méně úspěšném doběhnutí všech hlídek (u „našich“ kluků se skutečně hodí říci doběhnutí, neboť dorazili o necelou třičtvrtěhodinu dřív) a následném odpočinku se opět konal nástup. Tenhle byl ovšem mnohem zajímavější. Jednak byly oceněny zásluhy dvou Lanškrounských vedoucích – Chůvky a Sojky, jednak (a to hlavně) – byly vyhlášeny výsledky! A jak to tedy dopadlo? Pro kluky velmi dobře – obsadili totiž 1. místo! :-) Pro holky už méně slavně, neboť se umístily na 6. místě. V chlapecké kaptegorii na 2. místě skončili Jestřábi z Lanškrouna a na 3. místě Lišáci z Letohradu. V dívčí kategorii vyhrály Vlaštovky z Lanškrouna, 2. místo obsadily tygřice z Letohradu a 3. se umístily Kajmanky z České Třebové. První až třetí místa z obou kategorií byla postupová do krajského kola. Kluci, držte se!

Sem se můžete podívat na oficiální stránky závodu (je tam i odkaz na fotogalerii).

Tady si můžete prohlédnout naše fotky.